Visitors Center 2

Visitors Center

Gunnar Asplunds vackra ekonomibyggnad från 1923 inhyser numera Visitors Center för världsarvet Skogskyrkogården. Här finns en utställning om världsarvet, turistinformation, butik och café.
Fri entré.Utanför Visitors Center

Öppettider

Lördagar och söndagar i maj och september 11.00–16.00.
Dagligen från och med juni till sista söndagen i augusti 11.00–16.00.

Stängt midsommarafton och midsommardagen.

På Visitors Center kan vi berätta mer om Skogskyrkogården, visa runt i utställningen, ge hjälp med sök- och karttjänsten hittagraven.stockholm.se och tipsa om fler intressanta besöksmål i regionen.

Vi säljer även speciellt utvalda titlar inom arkitektur och världsarv och du är varmt välkommen att bläddra i låneböcker.

Lokal och catering

För frågor kring catering eller disponering av Visitors Center kontakta samordnare Karolina Stockhaus, 08-508 31 651.

Läs mer om lokaler och catering på Visitors Center

Fotoutställning och bildspel 

Fotograf Christian Andersson har genom sina uppdrag för bla tidningen Vagabond dokumenterat hundratals världsarv. Hans bildspel Världsarv tydliggör Skogskyrkogårdens plats som ett av över 900 världsarv jorden runt.

Läs mer om bildspelet och fotografen här.

Gamla omklädningsskåp på Visitors Center

 

Utställning om platsen

Besökscentrumet är inrymt i trädgårdsarbetarnas tidigare ombyteslokaler, med bibehållna omklädningsskåp. Den permanenta utställningen berättar om Skogskyrkogårdens tillkomst och om de bägge arkitekterna Gunnar Asplunds och Sigurd Lewerentz arbete och tankar under utformningen av begravningsplatsen. Många vackra och symbolrika detaljer från kapell och omgivning visas tillsammans med specialtillverkade möbler och armaturer efter arkitekternas ritningar.

Några av Sveriges mest framstående konstnärer medverkade i den konstnärliga utsmyckningen av Skogskyrkogården; Sven X:et Erixson, Carl Milles, Otte Sköld, Bror Hjorth, John Lundqvist m.fl.

Ljudkonst i episoder

Image

Let me lose myself är en osynlig utställning med platsspecifika ljudkonstverk som på olika sätt tar avstamp i den mångtydiga plats som Skogskyrkogården i Stockholm utgör med sitt unika kulturarv. Hösten 2013 öppnade den femte episoden – ett verk av den sydafrikanske konstnären James Webb.

Läs mer om utställningen på CC7:s hemsida.